torstai 11. heinäkuuta 2013

Räjähdysvaara Vihtavuoressa - mitä voin oppia evakuoinnista?

Aamulla tuli kummallinen uutinen nettilehdessä vastaan: Vihtavuoren keskusta evakuoidaan. Erikoinen artikkeli, varsinkin silloin kun itse sattuu juuri asumaan Vihtavuoren keskustassa. Tyttärelleni tuli myös erikoinen herätys, "Herää, kohta saattaa pamahtaa. Pitää alkaa varautumaan evakuointiin." Oli siinä herätystä kylliksi!
Lisää kuvateksti

No, eipä siinä auttanut kuin lähteä evakkoon. Viranomaiset olivat saaneet käyttöönsä useita busseja, joilla saatettiin evakkoon ne, joilla ei ollut omaa kulkuneuvoa. Meillä oli ja ystävät tarjosivat evakkopaikaksi  mukavan mökin - kiitos siitä heille!
Evakuointibussi Vihtavuoressa

Miltä tuntuu lähteä evakkoon yht'äkkiä? Päässä liikkuu yllättävän paljon ajatuksia. Jotakin pientä tuntumaa tuli kuitenkin siitä mitä oikeasti evakkoon lähteneet ovat joutuneet kokemaan. Mitä ottaa mukaan? Jos ei ole etukäteen ajatellut, saattaa olla, että mukaan ei lähdekään paljonkaan sitä mitä voisi tarvita. Yöpymisvälineet, lämmintä päälle ja lasten tarvikkeita saattaa vahingossa unohtua.Näitähän ei välttämättä tarvitse jos evakuointi ei kestä kauaa, mutta entä jos kestääkin?

Poliisi eristää Vihtavuoren alueen
Yht'äkkinen kodin jättäminen ei olekaan välttämättä kovin helppoa. Milloin pääsee takaisin? Pääseekö koskaan takaisin on myös ajatus, joka voi tulla mieleen. Isoja ajatuksia.

Kaikesta tästä voi oppia jotakin.  Ensiksi voi oppia kiitollisuuden. Kiitos Taivaan Isälle omasta kodista ja samalla isänmaastakin ja rauhasta, jossa olemme saaneet elä pitkään. Oma koti on lahja ja tärkeä sellainen.
Jokainen lähtee eräänä päivänä viimeisen kerran sekä omasta kodistaan, että myös omasta kehostaan.
Tosiasia on se, että kerran tulee lähtö omasta kotia kuitenkin. Se tulee viimeistään silloin kuin henkäisee viimeisen henkäyksen täällä maan päällä. Oma koti on väliaikainen. Mitä tästä voisi oppia? Siitä voisi oppia ainakin sen, että kannattaa etsiä sitä kotia, joka on ikuinen ja  jonka Jla haluaa meille antaa. Jeesus sanoi: "Joh.14:3 Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen." Jeesus meni valmistamaan kotia Taivaaseen. Se koti on valmistettu niille, jotka haluavat olla Jeesuksen kanssa ja ovat siksi tulleet Häneen uskoviksi. Se on ikuinen laatuaan ja oikea ihmisen koti. Kannattaa suunnata sitä kotia kohti ja henkiset siteet maalliseen kotiin kannattaa pitää kuitenkin väliaikaisina. Tällöin tapahtui mitä tahansa tälle maalliselle kodille, eivät järkytä sitä tosiasiaa, että olen kuitenkin matkalla todellista kotia kohden Taivaassa. 

Mitä muuta voi oppia? On myös vielä lähempänä ihmistä oleva "asunto" kuin oma koti. Se on tämä oma ruumiimme, jossa ihmisen ikuinen sielu asuu. Siitäkin tulee lähtö kerran. Ja voin vakuuttaa, että siitä on vielä vaikeampi lähteä kuin omasta kodista. Tämä lähtöhän tulee kun siirrytään ajasta ikuisuuteen. Tähän varautumiseen pätee sama ohje kuin edellä. Usko Jeesukseen antaa ymmärryksen ja tiedon siitä, että ihminen saa uuden - ikuisesti kestävän kehon - ja saan viettää sitten elämäni ikuisesti Taivaassa Jeesuksen kanssa.

Neljäs asia jonka voi oppia, että lähtö voi tulla ja ehkä tuleekin sitten nopeasti ja yllättäen. Uutinen sairaudesta tulee yleensä yllättäen, sota syttyy kansalaisen näkökulmasta yleensä yllättäen, katasrofit tulevat yllättäen ja kuolema voi tulle yht'äkkiä yllättäen. Jeesus myös sanoi, että Hänen tulemuksensa yllättää ihmiset.
Luuk.17: 26 Ja niinkuin kävi Nooan päivinä, niin käy myöskin Ihmisen Pojan päivinä: 27 he söivät, joivat, naivat ja menivät miehelle, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin; ja vedenpaisumus tuli ja hukutti heidät kaikki. 28 Niin myös, samoin kuin kävi Lootin päivinä: he söivät, joivat, ostivat, myivät, istuttivat ja rakensivat, 29 mutta sinä päivänä, jona Loot lähti Sodomasta, satoi tulta ja tulikiveä taivaasta, ja se hukutti heidät kaikki, 30 samoin käy sinä päivänä, jona Ihmisen Poika ilmestyy.
Yllättävä yllättää. Mutta yllättävä ei olekaan yllättävä sille, joka on sitä etukäteen ajatellut ja varautunut. Silloin se ei ole yllättävää hänelle eikä yllätä. Jos on ajatellut, että jospa joutuukijn lähtemään kodistaan äkkiä ja on siihen varautunut, asia ei olekaan vaikea hallita, vaikka joutuisi olemaan pidempäänkin poissa. Taas sitä tärkeintä ajatellen jos on jo ymmärtänyt, että jokainen ihminen tulee kerran kuolemaan ja niinkuin Raamattu sen sanoo, senjälkeen tulee Jlan tuomio, niin voi varautua sitä varten. Tämä varautuminen on myös tehtävä etukäteen muutoin se on myöhäistä. Varautuminen on sitä, että kääntyy synnistä ja turvautuu Jeesukseen, koska vain Jeesukseen uskova ja turvautuva saa tilit kuntoon Jlan kanssa ja viimeisellä tuomiolla ei joudu tuomittavaksi.

Äkkilähdöstä kotoa voi siten myös oppia sen, että kannattaa turvata nyt - tänä päivänä - Jeesukseen - koska lähtö täältä maan päältä ikuisuuteen voi tulla ja tuleekin useimmiten yllättäen. Emme tiedä elomme päiviä. Jla pitää sen salassa, jotta eläisimme tätä päivää, eikä jotain huomista, jota ei kenties tule. Jeesus sanoi tulevansa yllättäen ja monet tulevat sinä päivänä yllätetyksi housut jaloissa.
Mark.13:35 Valvokaa siis, sillä ette tiedä, milloin talon herra tulee, iltamyöhälläkö vai yösydännä vai kukonlaulun aikaan vai varhain aamulla, 36 ettei hän, äkkiarvaamatta tullessaan, tapaisi teitä nukkumasta. 37 Mutta minkä minä teille sanon, sen minä sanon kaikille: valvokaa."
Yo jakeessa puhuttiin nukkumisesta, joka tarkottaa sitä että nukkuva ihminen ei ole seuraamassa Jeesusta siten, että Hänen syntinsä olisivat annetut anteeksi. Hän on maailman tiellä ja menossa kadotukseen. Sinun eikä minun ei tarvitse nukkua, vaan voimme olla varautuneet Jeesuksen paluuseen. Voimme elää elävässä uskossa tänä päivänä. Sitä Jeesus odottaa meiltä. Silloin Hänen yht'äkkinen paluunsa ei ole meille yllätys. Maailmalle se on, koska se ei ole uskonut Jlaa, joka on sen kyllä jo kertonut.

Erilaisin tapahtumiin voi ja kannattaa jollakin tasolla varautua. Tärkeintä on kuitenkin varautua Jlan kohtaamiseen, koska Raamattu kertoo selvästi sen, että tällöin ihminen on vaarassa kadottaa oman sielunsa jos mitään toimenpiteitä sielusi pelastukseksi ei tehdä. Tämä on kaikkein pahin skenario, koska sen kautta menee kaikki muukin ihmisen elämästä. Jeesuksen paluuseen ja Jlan kohtaamiseen voi varautua, ja varautuminen on uskomista Jlan ainoaan Poikaan, Jeesukseeen Kristukseen.

Lopuksi voi todeta, että voihan sitä lähteä evakkoonkin, jos sen kautta voi oppia näitä elämän tärkeimpiä asioita :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti