sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Detroit - do not enter

Detroit - onko tässä länsimaisen kapitalismin tulevaisuus?
Detroitin tilaa kuvasa talo Detroitissa - yksi tuhansista samanlaisista. [Kuva Groovnick]

Detroit oli aikansa halutuin asuinpaikka USA:ssa. Sitä voitaisiin kaiketi kuvailla länsimaisen kapitalismin kärkikaupunkinakin - aikanaan. Se oli koti autoteollisuuden synnylle - moottorikaupunki (motor city). Autoteollisuuden suurimmat nimet kuin Form, GM  ja Chrysler ovat pitäneet Detroitia kotikaupunkinaan. Dollareita on virrannut kaupungin lävitse lukematon määrä. Taaloista ei ole ollut pula.

Tässä 1961 Chervolet TV mainos suoraan Detroitista.

Ford Mustang GT 5.0 - 3D Commercial Featuring Vaughn Gittin Jr

Detroit on kuitenkin tänä päivänä hakeutunut konkurssiin. Kerran länsimaisen kapitalismin jalokivi - nyt palaneita omakoteja ja tyhjätaskuna. Mitä tapahtui?

Iso kasa rahaa ei ollut ratkaisu. Raamattu sanoo:  "rahan himo on kaiken pahan juuri" (1.Tim.6:10). Raha ei lopulta ratkaise. Katso esimerkiksi kuvia Detroitin hylätyistä taloista. Kuten kuvista näet, iso osa näistäkin taloista on suurella rahalla rakennettuja.

Mitä voimme oppia tilanteesta? Tämän päivän eräät epäjumalat ovat nautinto, kauneus ja korskeat laitteet. Näihin kaikkiin aikamme teknologinen kehitys tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia. Mutta mikään näistä ei olemukseltaan ole uutta. Raamattu sanoo:
1.Joh.2:16 Sillä kaikki, mikä maailmassa on, lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, se ei ole Isästä, vaan maailmasta. 17 Ja maailma katoaa ja sen himo; mutta joka tekee Jumalan tahdon, se pysyy iankaikkisesti.
Lihan himo on omien pahojen himojen noudattamista. Silmäin pyyntö on ainakin halua nähdä jotain, joka ei ole sallittua onko se sitten väkivaltaa, seksiä tai kauneuden ylikorostaminen sekä seurata omien silmiensä pyyntöä - ei sitä mikä olisi oikein. Elämän korskeus on ainakin rahan käyttöä korskeisiin esineisiin ja elämään kuten autoihin, matkailuun, korskeaan elämäntyyliin.

Mitä Raamattu sanoo näistä. Se sanoo, että nämä kaikki katoavat. Eli kaikki se korskeus, jota  Detroitinkin on edustanut, katoaa. Mitä jää jäljelle? Se jää jäljelle, joka tekee Jumalan tahdon. Nyt näemme, että Detroitista ei kohta ole paljoa jäljellä. Länsimainen kapitalismi ja ylenpalttinen tavarahysteria on saanut yhden kuolettavan iskun. Ei siksi, että kapitalismi olisi huonompi kuin muut ismit, vaan siksi ettei ihminen halua tehdä Jumalan tahtoa eli rakastaa lähimmäistä ja elää epäitsekkäästi.

Raamattu tiesi kertoa tämän jo etukäteen. Tämä maailma katoaa, mutta on myös katoamatonta. Ainoa katoamaton tulee Jumalalta. Siksi kannattaa etsiä oikeata Jumalaa. Tavara ja mammona ei tuo pysyvää, mutta Jumala tuo. Jumala lähetti Poikansa avaamaan tien. Se tie ei ole highway from Detroit vaan itse Jeesus. Jeesus sanoi: "Minä olen tie, ei kukaan tule Isän luokse muutoin kuin minun kauttani". Vain Jeesus voi tarjota ikuisen, pysyvän elämän.


Kierrosajelulla Detroitissa.

Kuvia:
Detroit - Do not Enter 

Jeesus avasi tien, koska Hän poisti esteen - synnin. Hän sovitti syntisi Golgatan ristin puulla ja tarjoaa armahdusta nyt sinulle. Hänen mukanaan elämääsi tulee kaikki mitä oikeasti tarvitset. Maailma ja Detroit yrittää tarjota unelmia, jotka sitten lopulta eivät tarjoa tyydytystä. Se tulee vain Jeesuksen kautta, koska vain Hänet vastaanottamalla saat tilit kuntoon Jumalan kanssa ja ikuisen elämän, ei moottori kaupungissa, vaan Taivaan kuninkaan kaupungissa, jossa on elämä ja katoamattomuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti