tiistai 26. helmikuuta 2013

Kumman valitset piispa? Jumalan sanan vai julkisen sanan?


Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma sanoo YLE TV1:n A-studiossa: "Seurakunnilla on oikeus ja velvollisuuskin tietää, millaisia tilaisuuksia kirkoissa järjestetään."

Aivan ja olen sitä mieltä, että kyllähän piispallakin on oikeus tietää mitä hänen kirkoissaan tapahtuu. Eikö niin? Ihmettelen vain sitä, että miksi piispa saa tietää MOT:n kautta mitä kirkoissa tapahtuu? Toinen tapa saada selville on katsoa esim. kalentereita ja kysellä ja ehkä jopa käydä paikan päällä? Sellainenkin luulisi olevan sallittua itse piispoille.

Piispat voisivat myös alkaa ihmettelemään, että miksi kirkossa saarnataan Jumalan sanaa. Ja vieläpä juuri siitä Raamatusta, jonka perustukselle koko kirkko on perustettu. Sitäkin voisi alkaa pikku hiljaa ihmettelemään.

Voisi myös alkaa ihmettelemään sitä, että miksi hänet on voitu valita piispaksi juuri kirkkoon, jonka toiminnasta ja taustasta hänellä ei näyttäisi olevan kaikkea olennaista tietoa. Toki voi sitten alkaa muuttamaan kirkon toimintaa julkisen sanan ja maailman sanan mukaiseksi toiminnaksi tai toisena vaihtoehtona kääntyä Jumalan puoleen kysymään, että mitä Hän kenties haluaisi kirkkonsa sisällä tehtävän. Tätä varten toki pitäisi ottaa käteen Raamattu ja sen edessä rukoillen alkaa kyselemään. Tai mennä tilaisuuksiin, jossa julistetaan Jumalan sanaa Raamatusta ja niitä tilaisuuksiahan saattaa olla sitten vaikka Kalliossa P. Jalovaaran tilaisuuksissa. Mutta, aivan, juurihan sitä piti kieltää nämä tilaisuudet. Tästä näyttäisi kehittyvän aika paha yhtälö.

Jos haluaa tietää mitä Jumala haluaisi kirkkoa johdettavan, pitäisi olla valmis kuulemaan Jumalan sanaa, sekä Raamatusta ja opetuksesta, joissa julistetaan Jumalan sanaa. Mutta julkisen mielipiteen takia nyt pitäisi kieltää molemmat. Kumman valitset piispa? Jumalan sanan vai julkisen sanan?

Mitä Jeesus mahtaisi sanoa tähän? Ehkä hän sanoisi seuraavankaltaisia sanoja, joita on sanonut jo aikaisemminkin:
Mark.8:38 "Sillä joka häpeää minua ja minun sanojani tässä avionrikkojassa ja syntisessä sukupolvessa, sitä myös Ihmisen Poika on häpeävä, kun hän tulee Isänsä kirkkaudessa pyhien enkelien kanssa."
Ef.1:20 jonka hän vaikutti Kristuksessa, kun hän herätti hänet kuolleista ja asetti hänet oikealle puolellensa taivaissa,21 korkeammalle kaikkea hallitusta ja valtaa ja voimaa ja herrautta ja jokaista nimeä, mikä mainitaan, ei ainoastaan tässä maailmanajassa, vaan myös tulevassa.22 Ja kaikki hän on asettanut hänen jalkainsa alle ja antanut hänet kaiken pääksi seurakunnalle
Se on oikea seurakunta, joka kuuntelee johtajansa, eli Kristuksen komentoja. Se seurakunta, joka ei niitä kuuntele, voitaisiin nimittää joksikin muuksi. Jos Raamatusta nimitystä haetaan, se voisi olla vaikka portto tai luopio. Kummanlaisen seurakunnan päänä piispat haluavat olla, kysyn nyt?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti