lauantai 17. elokuuta 2013

Analyysi: Dawkinsin maailma - kuolemanjälkeinen elämä

Analyysi Richard Dawkinsin maailma dokumentista osa 2/3 kuolemanjälkeinen elämä. Dawkinsia voi kiittää siitä, että hän ottaa esiin mielenkiintoisia ja tärkeitä aiheita. Ensimmäiseksi tulee mieleen kysymys, että miksi Dawkinsin dokumentteja yleensäkään pitäisi kommentoida? Ehkä siksi, että Dawkinsia pidetään nykypäivän populaaritieteen keulakuvana sekä toiseksi hän muotoilee modernin pseudotiedeuskonnon uskonkappaleita. Näihin monet uskovat ja tulevat uskomaan. Siksi on syytä tarkastella juuri mitä hän julistaa.

"Nobelisti Aldous Huxley totesi, että suurin osa ihmisistä käyttäytyvät kuin kuolema olisi vain perätön huhu." Mitä tapahtuu kun ymmärrämme, että huhu onkin totta? Tämäpä onkin hyvä kysymys heti alkuun!

Seuraavaksi Dawkinsin kysymyksiä ja väitteitä ja vastauksia niihin.

"Seuraan järkeä enkä usko Jumalaan." 
Vastaus: Monet arvostavat oman järkensä korkeammalle kuin mikään muu asia maailmassa. Onko asia kuitenkaan niin? Monestiko olet tehnyt virhearvion elämässäsi? Arvelen, että aika monesti. Ihmiset tekevät virhearvioita hyvin pienissäkin asioissa omaan järkeensä luottaen. Tällaisia asioita ovat esim. auton ostaminen, ihmisen arviointi, lahjan ostaminen anopille tai myyntimiehen puheen arviointi. Kaikista pahinta on kuitenkin tehdä virhearvio Jumalan suhteen, koska jos on mahdollista, että on olemassa Jumala, kannattaa Hänen etsimiseensä käyttää elämästä suuri osa aikaa.
Miksi?
Siksi, että tämän elämän jälkeinen ikuisuus, josta Raamattu puhuu on täydellisesti eri luokkaa kuin ne muutamat vuodet, jotka elämme täällä maan päällä.
Mark. 8:36 Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi vahingon sielullensa?
Järki on Dawkinsin jumala, mutta tieteellisestikin voitaisiin varsin nopeasti osoittaa, että ihmisen järki pettää varsin usein. Myöskin ihmisten järki toimii hyvin eri tavalla ja olisikin aika erikoita olettaa, että juuri minun järkeni on se korkein totuus. Järkevä ihminen ei tee sellaista oletusta. Järkevä ihminen ei myöskään ajattele tietävänsä kaikkea olevaisesta, koska olemme vain hetken lapsia ja vain muutamill aaisteilla varustettuja. Sen vuoksi on järkevintä etsiä Jumalaa, joka ainoana voi kertoa lopullisen totuuden.

Toinen näkökulma järkeen on se, että järki taas osoittaa sen, että maailmankaikkeuden, luomakunnan ja ekosysteemien ja ihmisen takana täytyy olla jokin älykäs luoja - Jumala. Monien järki osoittaa ja kertoo tämän.
Room.1:20 Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa,
21 koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt.
22 Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet
"Mitä tapahtuu kun luovumme uskonnosta?" 
Vastaus: Otamme tilalle toisen uskonnon ja tunnustamatta sitä, että uskomme kuitenkin. Dawkinsin ja monen länsimaalaisen kohdalla tämä uususkonto on pseudotieteisuskonto. Myöskin luopuessaan Jumalasta ihminen antautuu anarkian ja ajelehtimisen voimille. Ei ole enää mitään mihin kiinnittäytyä ja pyritään hakemaan kiinnityskohtaa alati muuttuvista ihmisen ajatuksista. Lopulta toivon, vakauden ja rauhan perusteet ovat mennyttä.

"Miten uskonnoton voi kohdata kuoleman?" 
Vastaus: Monet kohtaavat sen ja ovat tyynnyttäneet itsensä ajattelemalla, että se on loppu. Uskonnottoman toive haihtua tyhjiin perustuu sille toivolle, että ei tapahtuisi oikeudenmukaisuutta eli että jos olen tehnyt jotain väärin, en joudu siitä vastuuseen. Sen todistaminen, että kuolema olisi loppu ei onnistu ainakaan kahdesta syytä. Ensiksi ihmiselle on annettu ymmärrys stiiä, että kuoleman jälkeen seuraa jotain. Tämä on Jumalan antama ymmärrys ikuisuudesta. Tämän osoittavat todeksi se, että ylivoimaisesti suurin osa ihmiskuntaa ajattelee näin. Toisekseen Jeesus osoitti ylösnousemuksellaan, että kuoleman jälkeen on jotain ja koska Jeesus on näin osoittanut olevansa asiantuntija ko aiheesta, kannattaa kuunnella häntä.

Raamattu sanoo, että kuoleman jälkeen tulee tuomio, jossa kaikki teot tuomitaan oikeudenmukaisesti. Tällä tuomiolla ihminen tuomitaan Jumalan lain mukaan eli joka on varastanut on varas, joka valehdellut, hänen osansa on siinä järvessä, joka tulta ja tulikiveä palaa, Jeesus osoitti myös Jumalan lain tiukkuuden myös euraavalla lauseella "Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa." (Matt.5:28) Ihminen tuomitaan siis moninkertaiseen Helvetin rangaistukseen.

Siksi ainoa oikea keino uskonnottomalla kohdata kuolema on tehdä parannus ja turvautua Jeesukseen, joka on kantanut uskonnottomienkin synnit Golgatan ristillä.

"Uskonto kieltää kuoleman" 
Vastaus: Uskonto ei kiellä kuolemaa, vaan vahvistaa sen. Raamattu osoittaa kuolemaan ja sanoo: "Tässä on ihmisen suuri ongelma". Sitten Jeesus tulee ja kertoo olevansa kuoleman voittaja ja jotka häneen uskovat saavat saman voiton siitä.
Joh. 11:26 Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko sen?"

"Minusta pelottavaa ei ole kuolema, vaan ikuisuus"
Vastaus: Aivan oikein. Ikuisuus on todellakin pitkä aika. Erityisesti on äärettömän pelottavaa kohdata ikuisuus Helvetissä. Koska tällainen mahdollisuus kuitenkin on olemassa, kannattaa alkaa etsimään Jumalaa, jospa Hänet löytyisä. Sillä Jumala on ainoa, joka voi muuttaa ikuisuuskohtalosi.

"Miksi ihmiset hakeutuvat uskonnon suojaan kun kohtaavat kuoleman?"
Vastaus: Jumala on antanut meille ymmärryksen, että kuoleman jälkeen tulee tuomio. Siksi ihmiset pelkäävät kuolla. Siksi järkevä ihminen hakeutuun Jeesuksen turviin.

"Yhä useampi ei usko enää Jumalaan, mutta pidämme kuitenkin kiinni hautaamisen rituaaleista. Miksi?"
Vastaus: Ihminen tajuaa kuitenkin sen, että olemme ikuisuus olentoja. Dawkinsin kannatttaisi nyt vetää johtopäätöksiä havainnoistaan. Tiede on sitä, että tehdään havaintoja ja vedetään niistä johtopäätöksiä. Ei sitä, että pyritään kieltämään tai ohittamaan havainnot.
Saarn. 3:11 Kaiken hän on tehnyt kauniisti aikanansa, myös iankaikkisuuden hän on pannut heidän sydämeensä

"Milloin näitä epäloogisia ajatuksia on alkanut ilmaantua?"
Vastaus: Epäloogisia ajatuksia alkoi ilmaantumaan siitä lähtien kun käärme on kertonut ihmiselle satuja paratiisissa ja ne jatkuvat niin kauan kuin sielunvihollisen puheita kuunnellaan.

"Meidät on ohjelmoitu uskomaan johonkin sielun kaltaisuuteen"
Vastaus: Aivan oikein. Ja havainto on jälleen täysin Raamatun mukainen havainto.   

"Se lapsi, joka kerran olin, on kuollut" (koska kaikki soluni ovat jo aikaa sitten vaihtuneet)
Vastaus: Mutta sinä olet edelleen sama Richard Dawkins. Sama sielu, sama vastuullinen persoona sekä maanpäällisen oikeuden että taivaallisen oikeuden edessä. Missään tuomioistuimessa et voi päästä vastuusta kertomalla, että en ole enää sama ihminen kun soluni ovat vaihtuneet tässä välissä. Vastuusta Jumalan edessä ei myöskään voi tälläkään verukkeella paeta.

"Tieteen paljastama huikea totuus kuolemasta on se, että kuolemaa ei tule voittaa vaan se on välttämätön osa elämän kiertokulkua."
Vastaus: Aivan, eikä tämän huikean totuuden havaitsemiseen, että jokainen ihminen kuolee, tarvita tohtorin tutkintoa. Ehkä tässä oli se huikea havainto ettei kuolemaa tule voittaa. Tämä voi päteä toisten kohdalla, mutta harvapa ottaa tämän omalle kohdalleen. Eiköhän se ajatus kuitenkin ole, että toiset saavat kuolla, mutta minä mieluummin elän. Uskon, että tällaisen tieteellisen huikean totuuden olisivat valjastaneet mieluusti käyttöönsä myöös Adolf Hitler ja Stalin. Mihin kaikkiin muihin implikaatioihin tämä johtaisi en edes viitsi alkaa nyt ajattelemaan. Tämä maailmankatsomus siis johtaa lauseisiin tyyliin: "Tiede sanoo, että sinun tulee nyt vain suostua kuolemaan" jne. Darwinistin evoluutiouskonto tai toisin sanoen moderini pseudotiedeuskonto osoittaa tässä täsmälleen sen mihin sen johtaa.

"Evoluutiobiologia kertoo meille paljon kuolemasta. Keho on geenien eloonjäämiskone."
"Kun geenit on siirretty seuraavalle sukupolvelle, ihmisen keholla on vähemmän merkitystä."
"Kun geenit on siirretty, aikapommi sisällämme laukeaa ja ikääntyminen alkaa. Me kuolemme."
Vastaus: Joidenkin mielestä keho on paljon muutakin ja geenien siirtäminen seuraavalla sukupolvelle on vain pieni osa ihmisen elämää. Tiedeuskonnon johtopäätökset seuraavat toisiaan kaventaen ihmisen olemassaolon edelleen. Tästä seuraavat johtopäätelmät mahdollistavat eriarvoisuuden nuorten lisäätymiskykyisten ja jo sen tehtävän tai siihen kykenemättömien välillä. Vanhukset (ja ehkä keski-ikäisetkin) saavat kuolla. Turha pistää panoksia heihin muuta kuin ehkä tappavia panoksia. Nämä ovat niitä järkyttäviä johtopäätöksiä, joihin Dawkinsin maailma ihmisiä johdattelevat. 

Ihminen ymmärtää sisimmässään ja järkensäkin kautta, että asia ei ole näin. Elämän parustus on jossain muualla kuin mitä Dawkins esittää. Jumala loi ihmisne kuvakseen, mutta synti erotti ihmisen ja kuolema on nimenomaan synnin palkka. Seuraus ihmisen tekemästä vääryydestä. Moraalisen rappion tunnusmerkki, ei asiaan kuuluva tapahtuma. 

"Miksi joidenkin geenit pitävät kehon niin pitkään elossa?"
Vastaus: Kysymyksen voisi muodostaa myös siten, että miksi emme ole lohia, jotka kuolevat kun saavat suvun jatkumaan? Dawkins, tämä on Jumalan armoa. On Jumalan armoa, että saamme elää ja meillä on aikaa tehdä parannus, jotta saisimme anteeksi.

"Geenit määrittävät sen miten pitkään elän".
Vastaus: Kyllä ja nimenomaan synnin seurauksena oleva geenien rappio johtaa kuolemaan. 

"Geenit ovat DNA-molekyyleihin kirjoitettua digitaalista tietoa"
Vastaus: Aivan ja tietoa ei voi syntyä satunnaisen prosessin kuten mutaatioiden kautta. Tiedon taustalla on aina älykäs persoona ja tässä tapauksessa ainoa vaihtoehto lopulta on Jumala, joka on DNA:mme luonut. 

"Tikittääkö minun geneettisessä koodissani aikapommi?"
Vastaus: Kyllä tikittää. Minulla on siitä erityistä tietoa ja se kertoo, että tulet kuolemaan. Valitettavaa, mutta totta. Kuolemaan on olemassa vastalääke.

"Isoisäni 200 miljoonan polven takaa oli kala"
Vastaus: Ihan mielenkiintoista. Minun täytyy todeta, että minun suvussani ei ole kaloja, ei nilviäisiä, ei matoja eikä sikoja. Ihan ihmisiä. Mutta kun katsoo nykypäivän meininkiä niin voisi kyllä kuvitella, että monen suvussa on ollut sikoja. 

"Geenit ovat kuolemattomia"
Vastaus: Ei ihan pidä paikkaansa. Eräänä päivänä kaikki geenit kuolevat. Ihmisen, jonka tarkoitus on välittää geenejä eteenpäin, kokee tällöin tappoin. Onneksi on olemassa Jumala, joka lupaa luoda ihmiselle uuden ylösnousemusruumiin, josta Jeesus antoi esimerkin noustuaan kuolleista. Jumala luo siis kaiken uusiksi. 
Ilm. 21:5 Ja valtaistuimella istuva sanoi: "Katso, uudeksi minä teen kaikki"
Joh. 11:25 Jeesus sanoi hänelle: "Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut.
Uskomatonta, mutta totta. Dawkins vaikuttaa hyvin miellyttävältä ja järkevältä mieheltä kunnes alkaa ladella pseudotieteellisen uskonnon teesejä. Hän on todellakin tämän uususkonnon ylipappi. Järki, tiede ja ilmoitus osoittavat kuitenkin Raamatun Jumalan suuntaan, ei siihen, että tyhjä loi tyhjästä kaiken tämän. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti