sunnuntai 25. elokuuta 2013

Analyysi: Osaako ateisti määritellä elämän tarkoituksen? Richard Dawkinsin maailma 3/3

"Mikä on elämän tarkoitus, joka voi sammua hetkessä?"

Siinä onkin hyvä kysymys, josta voi aloittaa kolmannen ja samalla viimeisen osan Richard Dawkinsin maailma "dokumentaarin" analyysin. Osan nimi on elämän tarkoitus.

Tummennetulla ovat Dawkinsin väitteet ja sen alla vastaukseni.

"Yhä useampi ymmärtää, että Jumalaa ei ole olemassa." "Dawkins: Muutama vuosi konfirmaationi jälkeen huomasin ettei ole olemassa Jumalaa."
Vastaus: Tämä aiheuttaa jatkokysymyksen: Miten huomasit ettei Jumala ole olemassa? Eikö Jumala ollutkaan siinä kirkossa, jossa Hänen piti olla? Miten yleensä voi huomata ettei joku ole olemassa? Eikö täytyisi kiertää kaikki paikat ja huomata ettei ketään löytynyt? Oliko kuitenkin niin päin että päätit sen, ettet halua uskoa Jumalan olemassaoloon?
Raamattu sanoo varsin hyvin, että luomakunta kertoo vakuuttavasti Jumalasta, mutta ihminen ei halua ottaa tätä todistusta vastaan.
Room.1:19 se, mikä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan; sillä Jumala on sen heille ilmoittanut. 20 Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa, 21 koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt.
Eli Jumala on kyllä ilmaissut itsensä teoissaan (eläimet, kasvit, ihminen, ekosysteemi, mailman luonnnonlait), mutta ihminen ei ole kunnioittanut Jumalaa. Tästä johtuen ihmisen ajatukset ovat turhistuneet ja sydän pimentynyt. Turhat ajatukset käsittävät sellaisen ajatukset kuin: "Tyhjä loi tyhjästä kaiken tämän", joka on nykyajan pseudotiedeuskonnon taustalla. Jos Jumala ei luonut, tyhjä loi.

"Jos Jumalaa ei ole, mikä on elämän tarkoitus?" "Monille ei ole tarkoitusta ilman Jumalaa."
Vastaus: Jos tyytyy siihen, että kuolema on henkilökohtainen loppu, ei tarvitse etsiä Jumalaa. Mutta sen kuka ei tähän tyydy, kannattaa etsiä Jumalaa varsinkin kun nyt on monia ihmisiä, jotka sanovat,e ttä Jumala on olemassa ja on olemassa henkilö, joka on voittanut kuoleman - Jeesus Kristus.

"Leo Tolstoi: Olet hiukkasten väliaikainen ja satunnainen kasauma. Sinä olet vain satunnaisesti muodostunut möykky jotain. Viimein Tolstoi löysi vastauksen ja palasi kuilun partaalta. Tolstoin vastaus oli hengellinen vetäytyminen ja hartauden harjoittaminen. Tolstoin vastaus tarkoituksettomuuden uhkaan oli paluu ja tietoinen Jumalan hyväksyminen. Tolstoi: Hän elää. Palasin Jumalauskoon." 
Vastaus: Onneksi olkoon Leo Tostoi.

"Voiko ihminen löytää tarkoituksen ja täyttymyksen omistautumisella hengelliselle elämälle?"
Vastaus: Kyllä. Elämä on tästä täynnä hyviä esimerkkejä.

"Dawkins luostarieämästä: Pelkään, että nämä miehet pakenevat todellisuutta ja hukkaavat elämänsä." "Eivätkö elämän todelliset haasteet tee elämästä elämisen arvoista?" Onhan se toki köyhää elämää. Luostarielämä tuntui minusta epätäydelliseltä. Surulliselta vain. En vain käsitä miten eristäytyminen antaa elämälle tarkoituksen"
Vastaus: Luostarin todellisuus on yhtä lailla todellisuutta ja elämää kuin luostarin ulkopuolella. Elämän todellisia haasteita et sielläkän pääse pakoon: Siellä on toisia ihmisiä, on myös valitettavasti oma synti, jota ei tule totella, on mahdollisuus oppia tuntemaan Jumala, on mahdollisuus rukoukseen ja palvelemiseen eli toisten rakastamiseen. 

Luostarielämä saattaa auttaa monia omissa heikkouksissaan antamalla aikataulun ja esimerkin kuinka elää. Uskoisin, että monet saavat elämäänsä ryhtiä tätä kautta. Se mihin luostarielämä ei useimman munkin osalta ymmärtääkseni rohkaise, on evankeliumin vieminen maailmaan, joka on mielestäni suurin puute. Ehkäpä tästäkin on toisenlaisia esimerkkejä.

Lopulta se mikä ulkoisesti näyttää köyhältä, ei välttämättä ole sitä sisäisesti. Monet köyhät keräävät aarteita Taivaaseen ja kun maailman köyhä ja maailman rikas kerran tapaavat "tuolla puolen", voivat osat ollakin vaihtuneet. Otetaan tästä esimerkkinä Jeesuksen kehoitus ja sitten kertomus Lasaruksesta ja rikkaasta miehestä.
Matt. 6:19 Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. 20 Vaan kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen, missä ei koi eikä ruoste raiskaa ja missä eivät varkaat murtaudu sisään eivätkä varasta.
Luuk.16:19 Oli rikas mies, joka pukeutui purppuraan ja hienoihin pellavavaatteisiin ja eli joka päivä ilossa loisteliaasti. 20 Mutta eräs köyhä, nimeltä Lasarus, makasi hänen ovensa edessä täynnä paiseita 21 ja halusi ravita itseään niillä muruilla, jotka putosivat rikkaan pöydältä. Ja koiratkin tulivat ja nuolivat hänen paiseitansa. 22 Niin tapahtui, että köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Aabrahamin helmaan. Ja rikaskin kuoli, ja hänet haudattiin. 23 Ja kun hän nosti silmänsä tuonelassa, vaivoissa ollessaan, näki hän kaukana Aabrahamin ja Lasaruksen hänen helmassaan. 24 Ja hän huusi sanoen: 'Isä Aabraham, armahda minua ja lähetä Lasarus kastamaan sormensa pää veteen ja jäähdyttämään minun kieltäni, sillä minulla on kova tuska tässä liekissä!' 25 Mutta Aabraham sanoi: 'Poikani, muista, että sinä eläessäsi sait hyväsi, ja Lasarus samoin sai pahaa; mutta nyt hän täällä saa lohdutusta, sinä taas kärsit tuskaa. 
"Miksei ottaa muutamia riskejä?"
Vastaus: Riskiä ei kannata ottaa turhan päivän. Oma elämäänsä ei kannata riskeerata turhan päiten. Jeesukseen turvautumisen riski taas kannattaa ottaa. En tiedä ketään, joka olisi valittanut sitä, että tuli turvautuneeksi Jeesukseen, vaan päinvastoin. Voittokertoimet ovat kovat n. 100%. Kun annat elämäsi Jeesukselle, pistät toki peliin koko elämäsi, mutta voittokertoimetkin ovat toista luokkaa. Toki saatat kohdata kuoleman aikaisemmin uskosi tähden, mutta ikuinen elämä ei siitä lyhene ja et kadota sieluaisi, joka on myös varsin hyvä palkinto.
Jeesus: Matt. 16:25 Sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä, hän kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän löytää sen.
Mark.10: 29 Jeesus sanoi: "Totisesti minä sanon teille: ei ole ketään, joka minun tähteni ja evankeliumin tähden on luopunut talosta tai veljistä tai sisarista tai äidistä tai isästä tai lapsista tai pelloista, 30 ja joka ei saisi satakertaisesti: nyt tässä ajassa taloja ja veljiä ja sisaria ja äitejä ja lapsia ja peltoja, vainojen keskellä, ja tulevassa maailmassa iankaikkista elämää. 
"Kirjailija Graham Greene: Mietti miten käydä taisteluun elämän tylsyyttä vastaan."
Vastaus: Tule uskoon ja lähde kertomaan evankeliumia viidakkoon kansoille, jotka eivät ole kuulleet Jeesuksesta. Saat uskoa, että tylsä elämäsi ei muuta pelkästään jännittäväksi, vaan myös tulee tarkoitusta täyteen. 

"Vaikka olisin miten ikävystynyt en uskoisi elämääni sattuman huomaan."
Vastaus: Tämähän alkaa kuulostaa varsin hyvältä Dawkinsin suusta kuultuna! Ei kannata tosiaan jättää omaa elämäänsä satunnaisten tapahtumien ja satunnaisesti dna:ta mutatoivien voimien varaan. Oman järkensä varaankaan ei elämäänsä kannata jättää, koska sekin tuntuu toimivan toisinaan varsin sattuman varaisesti. Kannattaa siis jättää elämänsä Jumalan huomaan, joka ei muutu ja joka tietää kaiken eikä toimi satunnaisesti ja joka voi pitää sinusta huolen, Richard Dawkins! Aina vaan paranee :)

"Tornadosta USAssa: On suorastaan liikuttavaa miten uskovat ponnistelevat löytääkseen oikeutuksen tälle katasrofille siten, että se olisi osana Jumalan suunnitelmaa . Jos tässä suunnitelmasta on kyse, sen täytyy olla aivan kammottava. "
Vastaus: Olet jäljillä Dawkins. Tämä kammottava suunnitelma sai lähtönsä paratiisista, jossa ihminen houkuteltiin luopumaan Jumalasta. Syntiinlangenneessa maailmassa on tornadoja. Siinä maailmassa, jonka Jumala loi, taas ei ole tornadoja. Synti ei johda pelkästään ihmisen tekemään pahaan, vaan koko luomakunnan rappeutumiseen, josta koituu kaikenlaista välillistä pahaa. Suunnitelma luopua Jumalasta johtaa kaikkeen pahaan ja on todellakin kammottava. Pureudu syvemmällä parahin Richard ja etsi mikä on oikeasti kaiken taustalla. 

"Ateistin on vaikea hyväksyä ajatusta elämän ja kuoleman sattumanvaraisuudesta. On vain inhimillistä tarrautua ajatukseen kaikella on syynsä"
Vastaus: Jumalan antama omatunto puhuu tässä ateistille. Sitä kannattaa kuunnella eikä kieltää. Jumalan edessä ei ole sattumaa ja jokaisen kuolinpäivä ei tule yllätyksenä Jumalle. 

"Kyse on kokonaan fysiikasta. Maailmankaikkeudessa ei ole päämäärää, ei suunnitelmaa. On olemassa pelkästään sokeat luonnonvoimat."
Vastaus: Sanoisin, että tässä on eräs pseudotiedeuskonnon opinkappaleista. Ei mitenkään todistettavissa, ei toistettavissa, vaan ainoastaan uskottavissa, jos joku niin haluaa. Monet seikat ovat tätä opinkappaletta vastaan: on olemassa rakkautta, tunteita, oma tahto, kauneutta, päämääriä, tarkoituksellisuutta, suunnitelmia ja niin edelleen. Tällaiseen johtopäätökseen ei voi todellakaan päätyä luomakuntaa havainnoimalla, jonka tulisi olla tieteen päätehtävä.

Tällaiseen johtopäätökseen voisi taas päätyä tutkimalla pelkästään pahan voimien voimavaikutuksia. Synti ei ole järkevää, synti ei rakenna, vaan tuhoaa päämäärättömästi, synti on sokea ja synti tekaisee tekosyyn kuin tekosyyn päästäkseen toteuttamaan itseään. Mutta lopulta myös saatanalla on omat päämääränsä ja suunnitelmansa. Hänen päämääränsä on, että ihminen palvoo häntä syntiä tehden sekä johdattaa sitten ihmisen lopulta helvettiin. Joten lopulta pahuudellakin on jokin päämäärä.

Kun havainnoimme kaikkea mitä maailmassa on, myöskin Jumalan voimavaikutuksia, tulemme taas aivan toisenlaiseen lopputulemaan: Fysiikka palvelee vain korkeampia päämääriä. Luonnonlait eivät ole korkeimpia voimia, mutta Jumala on. Jeesus osoitti hallitsevansa luonnonvoimia, Jumala loi solun, joka vastustaa entropian kasvua (termodynamiikan toista lakia), Jeesus voitti kuoleman vallan ja lopulta Jeesukseen uskova saa lahjaksi ikuisen elämän ja syntien anteeksiannon. Synti toi päämäärättömyyden ja pahuuden maailmaan, mutta Jeesus toi pahan voittavan vallan. Jos unohdetaan Jumalan voimavaikutukset ihmisne historiassa ja nykypäivässä, voidaan päätyä harhaisaan maailmankuvaan, jossa ei ole päämäärää ja ainoastaan fysiikka hallitsee.

"Visioni maailmasta ilman Jumalaa on monien mielestä kuin Las Vegas. Ilman Jumalaa on vain materialismi ja älyvapaat raha-automaattikoneet"
Vastaus: Pohjimmiltaan näin.

"Voimme selättää sattuman."
Vastaus: Kyllä ja se tapahtuu Jumalan antaman älykkyyden avulla. 

"Uskonto syntyy halustamme löytää järjestys kaaokseen."
Vastaus: Myös sitäkin, mutta pohjimmiltaan usko Jeesukseen on sitä, että Häneen kannattaa uskoa, koska Hän puhuu totta. Jeesukseen kannattaa uskoa myös siksi, että Hän ainoana voi sovittaa minun rangaistukseni Jumalaa vastaan.

Sota ikävystymistä vastaan.
Vastaus: Bongasin tällaisen yksittäisen lauseen "dokumentääristä" vai pitäisikö sanoa propagandääristä. Taisin antaa jo lääkkeen tähän ja se on lähteä seuraamaan Jeesusta ja sinulta ei tule puuttumaan elämää, tapahtumia ja tarkoitusta. 

"Camus: Maailma ei tarjoa tarkoitusta elämään."
Vastaus: Niin, ilman Jumalaa. 

"Alistuminen elämän epäoikeudenmukaisuuteen ei ole tyydyttävää."
Vastaus: Aivan oikein. 

"Tarkoitus löytyy, kun nousee kapinaan viheliäistä kohtaloa vastaan."
Vastaus: Aivan oikein siinä mielessä, että ei ole syytä luovuttaa. Syntiin langenneen kohtalo johdattaa häntä kohti kadotusta ja helvettiä. Siihen ei toki kannata alistua, vaan ryhtyä sotatoimiin tällaista kohtaloa vastaan. Oikea sotatoimi on parannuksen tekeminen eli sanoutua omasta synnistä irti ja turvautua Jeesukseen, joka kääntää tieni toisaalle, kohti elämää. 

"Meidän on itse määriteltävä oma tarkoituksemme. Ei antaa auktoriteettien määrittää se."
Vastaus: Ei tosiaan kannata antaa toisten ihmisten tai maailman valtavirran antaa määrittää tarkoitustani. Kysy itseltäsi, haluatko elää? Jos kyllä, niin tie on tiedossa. Jeesus sanoo: "Minä olen tie, totuus ja elämä".

"Buddhalaisuus, Geshe Lhakdor: Pyrkimys on hävittää huolet ja kärsimukset. Kestävän rauhan ja onnen lähde löytyy ihmisen omasta sisimmästä. "
Vastaus: Mutta entä jos sieltä löytyykin pahuus? Jos ihminen jatkaa Jumalan vihollisena, saa olla todellinen megameditoija pystyäkseen jatkamaan rauhallisena kun edessä on kadotustuomio. Jeesus taas sanoo: "Rauhan minä jätän teille: minun rauhani-sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö." (Joh.14:27) Tämän rauhan perusteena on se, että kun ihminen saa rauhan Jumalan kanssa, mikään voima maan päällä ei voi sitä viedä. 

"Dawkins buddhalaisuudesta: Onko uskottavaa, että pitäisi irrottautua meditoimalla todellisuudesta?"
Vastaus: Ei. Dawkins on oikeassa tässä kohtaa. Ei tule irroittautua todellisuudesta, vaan etsiä totuus. 

"Ei ole liene yksinkertaista vastausta elämän tarkoitukseen ilman Jumalaa."
Vastaus: Täsmälleen näin. Siksi, koska sitä ei lopulta ole. On toki olemassa tärkeitä väliaikaisia tehtäviä, mutta kuolema pyyhkäisee lopulta pöydän tyhjäksi - jos ei olisi olemassa Jumalaa.

"Toinen ateisti kysyy naureskellen: Miksi Jumala ei tee selvää saatanasta?"
Vastaus: Jumala tekee selvän saatanasta kun sen aika on. Nyt saatanan saa koetella ja johtaa harhaan ihmistä, jotta ihminen ymmärtäisi synnin vakavuuden, harhaanjohtavuuden ja sen, että hän tarvitsee Jumalaa. 

Perhe, ystävät, luova toiminta ja se, että kokee olevansa jonkin arvoinen ovat kaikki syitä nousta sängystä aamuisin, sanoo toinen ateisti. Dawkins lisää, että ymmärtäminen myös. 
Vastaus: Ateisti voi kokea elämässään paljon hyvää. Jumala jakaelee hyvää kaikille ihmisille, myös vastustajilleen. Perhettä ateistila ei olesi jos Jumala ei olisi luonut näitä toisia ihmisiä. Ymmärrystä ei olisi ilman Jumalan antamia aivoja. On myös syytä kiittää Jumalaa, jolta kaikki hyvä tulee. 

"Maailma on täynnä tarkoituksia."
Vastaus: Aivan. Ihminen voi kaikkien tarkoituksien keskeöllä kadottaa suhteellisuuden tajunsa. Jos olet merihädässä, kannattaa ensin huolehtia ettei huku ja sitten vasta siitä mistä saa ruokaa. Syntisen suurin huolenaihe on, että synti tullaan viemään tuomiolle ja jos sieltä napsahtaa kadotustuomio, ei auta vaikka olisi kokenut mitkä huumat ja kicksit.

"Alkuräjähdys!"
Vastaus: Entäs loppuräjähdys? Ihmiskunnan on mahdollista paukauttaa kunnon paukku - loppuräjähdys. Se ei tosin synnytä yhtään sen enempää elämää kuin alkuräjähdyskään. Räjähdykselle näes ei ole selittävää voimaa elämän synnylle. Oikea paikka paukuill eon auton moottorissa, jossa se tuottaa energiaa, ei sen enempää. 

"Pidämme monia asioita itsestäänselvyytenä. Tiede ravistelee meitä hereille."
Vastaus: Se on hyvä jos ravistelee hereille. Näköjään tarvitaan myös Jumalan sanaa herättelemään ihmisiä hereille, että ovat vaarassa kadottaa kaiken, sieluaan myöten.

"Kasvit ja eläimet ovat luonnon rakennustaidon ihmeitä.  Lehti on kemikaalinen tehdas ja se lehti toimii myös aurinkopaneelina. Lehdessä on rattaita, jotka valmistavat sen tarvitseman energian. "
Vastaus: Aivan suurenmoista ja suurenmoinen on tämän kaiken rakentaja. On vain niin, että monet palvovat luotua enemmän kuin Luojaa. "25 nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen" (Room.1:25)

"Tämä kasvi, rikkaruoho, on sinun serkkusi."
Vastaus: Ei minun, tarkoititko, että sinun? Sorry, mutta minun sukuluettelossani on vain ihmisiä.

"Toinen ateisti: Me rakastamme elämää. Elämä on pyhää, joten nauttikaamme siitä, Se on upeaa."
Vastaus: Elämä on arvokasta. Tämän johdosta a) kannattaa kiittää Häntä, joka on meille elämän antanut, eikä olla kiittämätön b) huolehtia, että saa elää tämän lyhyen hetken (Max n. 100 vuotta) jälkeenkin. Kun kerran nyt on kerrottu, että sellainenkin vaihtoehto on olemassa. "Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä." (Joh. 3:16 )

"Olemme onnekkaita kun olemme saaneet syntyä."
Vastaus: Aivan, jackpot. Kiitos Jumalalle.

"Fysiikan lait ovat tehneet meidät."
Vastaus: Saamme ola olemassa Jumalan suunnitellun dna:n ja systeemien kautta. Pelkät fysiikat lait ovat taustalla palvelevat sokeina eikä niillä tietty ole eikä ole osoitettu olevan luomisvoimaa. 

"Mahdollisuuksien rajat laajenevat."
Vastaus: Kunnes supistuvat voimakkaasti kuoleman hetkellä. Mutta on olemassa eräs henkilö, joka voi tämänkin muuttaa:

Apt.10:38 te tiedätte, kuinka Jumala Pyhällä Hengellä ja voimalla oli voidellut Jeesuksen Nasaretilaisen, hänet, joka vaelsi ympäri ja teki hyvää ja paransi kaikki perkeleen valtaan joutuneet; sillä Jumala oli hänen kanssansa.
39 Ja me olemme kaiken sen todistajat, mitä hän teki juutalaisten maassa ja Jerusalemissa; ja hänet he ripustivat puuhun ja tappoivat.
40 Hänet Jumala herätti kolmantena päivänä ja antoi hänen ilmestyä,
41 ei kaikelle kansalle, vaan Jumalan ennen valitsemille todistajille, meille, jotka söimme ja joimme hänen kanssaan sen jälkeen, kuin hän oli kuolleista noussut.
42 Ja hän käski meidän saarnata kansalle ja todistaa, että hän on se, jonka Jumala on asettanut elävien ja kuolleitten tuomariksi.
43 Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa synnit anteeksi hänen nimensä kautta."

Ja kuka saa synnit anteeksi, saa elämän, joka ei katkea fyysisen ruumiin kuoleman hetkeen. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti