maanantai 30. elokuuta 2021

Kulttien rekrytoinnin syklinen malli

Pyrin rakentamaan yksinkertaistetun mallin, jota käytetään sekä kulteissa, että totalitaristisissa valtioissa ihmisen saattamiseksi riippuviksi ja kuuliaisiksi kulteista erityisesti kulttiin rekrytoinnin aikana. 

Kultti

Kultti on organisaatio, joka orjuuttaa ihmiset ja heidän ajattelunsa hallintaansa ja tuhoaa perheet käyttämällä kultin mielenhallinnan menetelmiä.
"A cult is an organization that enslaves minds and destroys families using cult mind control - Mack Moore, cult survivor, cult resistance educator".

Kultit käyttävät edistyksellisiä mielenhallinta menetelmiä hankkiessaan uusia jäseniä. Koko prosessi voitaisiin jakaa yksittäisen henkilön osalta kolmeen vaiheeseen: Rekrytointi, indoktrinaatio ja jäsenten kiinnipitäminen. Rekrytointivaiheessa hankitaan uusia jäseniä, indoktrinaatio vaiheessa iskostetaan kultin oppi ja jäsenten kiinnipitämisvaiheessa käytetään keinoja että jäsenet pysyvät kultin jäseninä. 

Blokauksen taustalla on keskeisimpänä kolme pohjapaperia, joiden kautta voi syventää ymmärrystä aiheesta.

Tässä blokauksessa tarkastellaan rekrytoinnin kohtaa ja sitä kuinka kultit voivat saada uhrejaan sitoutumaan itseensä. Olen tässä hahmotellut omaa yksinkertaistettua mallia kun en törmännyt vielä ihan sellaiseen. 

Kulttien rekrytoinnin perusidea 

Kultti pyrkii saamaan jäsenensä täysin sitoutuneiksi ja pyrkii omistamaan heidän mielensä. Kulttien rekrytoinnin kaava, jonka kautta kandidaatti (uhri) saadaan liittymään kulttiin tai sitoutumaan syvemmin. Seuraavassa yksinkertaistettu sykli, jolla kuvataan kulttien rekrytointia.

VANKEUS -> PAINOSTUS -> TAIPUMINEN

Nimitän tätä tästä eteenpäin rekrysykliksi. 

Malli koostuu rakennetusta vankeudesta, jossa uhrikandidaattille aiheutetaan kriisi ja ahdistus, painostuksesta, jossa kultin oppia syötetään painostaen (indoktrinaatio) ja lopulta taipumisesta, jossa uhri taipuu luopuen jostakin omastaan (uhraus), ottaa vastaan kultin oppeja sekä saa mahdollisesti näennäisen palkinnon: vapauden tai position kultissa.

Vankeus tarkoittaa tilannetta, jossa kandidaatti saatetaan kriisiin ja ahdistukseen. Ahdistusta käytetään irrottamaan ihmistä vanhasta ja luomaan mahdollisuus siirtyä uuteen. Vankeus on kultin itsensä luoma tila, jossa uhrin ei tarvitse olla kirjaimellisesti vankilassa, vaan hänen vapauksia rajoitetaan jollakin tavoin.

Painostus vaiheessa uhria painostetaan luopumaan vanhasta ja ottamaan kultin oppi vastaan. 

Taipuminen vaiheessa uhri taipuu ja luopuu jostakin omastaan (uhraus) sekä vastaanottaa uhrin opin tai oppeja. Taipumisvaiheen lopuksi uhrille annetaan palkintona mahdollisesti osa häneltä otetuista vapauksista ja annetaan mahdollisesti uusi status kultin jäsenenä.

Kestäminen tarkoittaa sitä, että ihminen ei taivu kultin painostukseen ja pitää omat vapaaehtoisesti valitut arvonsa. Totalitaristisessa valtiossa toisaalta ne henkilöt, jotka eivät taivu valtion ajattelumalliin voidaan taas viedä oikeaan vankeuteen ja heitä voidaan yrittää näin pakottaa seuraavilla voimakkaammilla rekrysykleillä.

Kultin rekrysykli


Kaikki tapahtuu kultin johtamana ja keinotekoisesti. Lopputuloksena on uhrin sitouttaminen taas syvemmin kulttiin.

Kulttiin voidaan rekrytoida yhdellä rekrysyklillä tai sitten useiden rekrysyklien kautta sitouttamalla pikku hiljaa yhä tiukemmin kultin oppiin. Totalitaristiset valtiot käyttävät myös samantyyppisiä mentaalisia syklejä, mutta kun on kyse kansasta silloin sitoutetaan useiden rekrysyklien kautta.

VANKEUS VAIHE

Vankeus vaiheessa kandidaatin ego ja identiteetti pyritään murtamaan. Keinoina ovat mm. 

  • Pelon aiheuttaminen
  • Syyllisyyden herättäminen tekaistuilla syytöksillä
  • Eristäminen
  • Hyökkäys identiteettia kohtaan

Kuva: Rekrytointivaiheen menetelmiä [Satanic Cult Awareness]

Eristämisen sekä egon ja identiteetin murtamisen idea on ahdistaa ihmistä niin, että hän on valmis ottamaan uuden identiteetin vastaan. Jos ennen oli Matti, jolla on Matin identiteetti (Matti - Matin identiteetti), nyt on Matti, jolla kultin antama identiteetti (Matti - "kultti" Matin identiteetti). Jos kultti onnistuu autenttisesta minästä muuttuu vääräksi kultti minäksi. 

Kuva: BITE mallista. Vasemmalla terve ihminen ja oikealla kultin jäsen

Kulttien rakentama kriisi voi olla teennäinen tai voi olla pelkästään kuviteltu.

PAINOSTUS VAIHE

Uhrille syötetään kultin oppi. Uhri on ahdistavassa tilanteessa, jossa pyritään ettei muuta tietoa ole saatavilla. Kritiikin harrastaminen ei ole ensimmäisenä mielessä vaan tilanteesta ulospääsy.


Kuva: Indoktrinaatiovaiheen menetelmiä [Satanic Cult Awareness]

Painostuksessa käytettäviä menetelmiä: 

Kultin oppia syötetään uhrille toistuvasti ja jopa monotonisesti. Se sisältää mahdollisesti yksinkertaisia iskulauseita, joita uhrin on helppo toistaa ja näin perustella itselleen ja toisille miksi on antautunut kultin opin valtaan. 

Älykästä ajatteleprosessia häiritään jos mahdollista erilaisin rasitusten kautta. Rasituksia voi olla esim. huono ruoka, meteli, unen puute, jatkuvilla ohjeilla, psyykkisellä painostuksella, itsetunnon alaspainamisella.

Hyökkäys identiteettiä kohtaan: Et ole se, joka kuvittelet olevasi. Hyökkäys ihmisen ydinuskomuksia vastaan. 

Syyllisyyden herättäminen: Toistuvat syytökset, jotka voivat sisältää valheellisia ja tekaistujakin syytöksiä. Pyrkimys syyllistää. Ihminen, jolla on huono omatunto on helpompi hallita.

Kultin todellinen luonne peitetään ja opetetaan paremmalta kuulostavaa, pettävää oppia. Oma ajatteluprosessin tilaan halutaan kultin oppi.

Ulkopuolisten vaikutus minimoidaan niin ettei se tuo riitasävyjä harhaopin hyväksymiseen. Ulkopuoliset ajatukset leimataan harhaksi, salaliittoteorioiksi ja vääriksi.

TAIPUMINEN VAIHE

Jos kulti uhri alkaa taipua, hän on valmis 

  • pettämään itsensä
  • uhraa jotakin omastaan
  • ottaa vastaan kultin opin
Lopulta hän saa lopulta sitouttavana toimena palkinnon

Itsensä pettäminen: Kun ihminen alkaa murtua, hän myöntää olevansa paha ja alkaa siirtymään "toiselle puolelle". Hän voi alkaa hyväksymään, että ystävät, perhe ja muut, jotka jakoivat hänen aikaisemmat ajatuksensa ovat pahan puolella.

 Once the subject is disoriented and drowning in guilt, the agent forces him (either with the threat of physical harm or of continuance of the mental attack) to denounce his family, friends and peers who share the same "wrong" belief system that he holds. https://science.howstuffworks.com/life/inside-the-mind/human-brain/brainwashing.htm 

Murtumispiste:  Ihminen on yksin eikä ymmärrä kuka hän oikein on. Tässä pisteessä hän alkaa hyväksyä "toisen uskomusjärjestelmän" saadakseen rauhan.

Mustumispiste ja itsensä pettäminen voidaan jo sijoittaa UHRAUS vaiheeseen. Kriisi vaiheen idea on siis horjuttaa pois entisestä. Uhraus vaiheessa ihminen uhraa jotain omaa ja antaa entisen mennä. Vapautus vaiheessa ihminen on ottanut vastaan uuden ja saa siitä jonkun palkkion

Uhraamisessa ihminen antaa jotakin omastaan. Mitä tärkeämpi se on  itselle, sitä suurempi on uhraus. Kulttien tapauksessa tärkeitä on, että ihminen antaa vapaudestaan ja ajatusmaailmastaan. 
  • Vapaudesta uhraaminen on sitä, että ihminen rajoittaa omaa toimintaansa vapaaehtoisesti kultin haluamalla tavalla
  • Ajatusmaailmasta uhraaminen on sitä, että ihminen luopuu joistakin omista uskomuksista (ja vaihtaa ne kultin uskomuksiin).
  • Rahasta uhraaminen on tietty kaikille kulteille sun muille aina iloinen asia mutta rekrytointivaiheessa se ei liene oleellista koska kultin uhri kyllä tulee antamaan rahansa myöhemminkin. 

Palkinto annetaan sitouttamaan uhri kulttiin syvemmin. Palkinto voi olla esim. yksi seuraavista tai kombinaatio

  • Uhri saa takaisin osan niistä vapauksista, joita menetti kun kultti ne otti. Kultti antaa siis osan vapauksista takaisin, jotka se alunperin otti pois. Ylellistä!
  • Tason nousu. Uhri nousee kultin hierarkiassa seuraavalle tasolle. Esim vapaamuurarien 33 tasoa.
  • Omantunnon kevennys kultin antaman anteeksiannon kautta. Kultti antaa anteeksi syyllisyydestä, joka se nosti väärillä tai osin oikeutetuillakin syytöksillä. Kultti antaa siis jälleen takaisin jotakin, jonka se ensin vei. Jälleen ylellistä toimintaa!
Kuva: Kultin rekrytoinnin viimeistely / kiinnipitovaihe [Satanic Cult Awareness]


Totalitarismin ja kulttien mielenhallinta tekniikat sisältävät samantyyppisiä elementtejä.

Marxismi-Leninistiset valtiot (Neuvostoliitto, Kiina) ja kansallisosialistinen Natsi-Saksa ovat esimerkkejä totalitaristisista valtioista, joissa voidaan arvioida käytetyn kulttien mielenhallinta tekniikoita. Esim.

Voidaan ajatella, että samoilla menetelmillä kuin voidaan rekrytoida yksittäinen henkilö kulttiin, voidaan alistaa kansa totalitarismiin. Samoilla menetelmillä kuin ihminen pidetään kultissa, pidetään kansa kuuliaisena totalitarismiselle valtiolle.

Yhteenveto

Kultti ottaa pois, painostaa erilaisilla mielenhallintamenetelmillä ja lopulta kun uhri taipuu hyväksymään kultin opin, hänelle annetaan takaisin osa siitä mitä kultti häneltä alunperin otti pois. Uhri kokee tyydytystä kun hän on päässyt pois ahdistavasta tilanteesta, eikä huomaa, että häneltä on taitavasti otettu pois ja saatettu vapaudesta orjuuteen. Vapauden sijaan on tullut orjuus.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti